Lukk liste
Du er her: altomfotball.no

Martins år som 15: Fra talentfull unggutt til ettertraktet verdensfenomen

Onsdag fyller Martin Ødegaard 16 år og kan signere proffkontrakt. Det har skjedd mye det siste året for fotballtalentet.


Onsdag 17. desember fyller Martin Ødegaard 16 år. Året som har gått siden sist gang han hadde fødselsdag har vært fartsfylt for Martin (15).

Ingen andre 15-åringer har fått så stor oppmerksomhet i media som Ødegaard.

Fra de første oppslagene om ungguttens fotballtalent begynte å komme i 2013 har det formelig eksplodert dette året.

Fra og med onsdag kan unggutten lovlig øvelseskjøre, jakte (om han har jegerprøven) og ha seksuell omgang. Samtidig blir ungguttens minste bevegelse fulgt av landets journalister.

For tenåringer flest skjer det mye i alderen som Martin Ødegaard er. For ham skjer det noe helt spesielt.

Fra Tippeliga-debut via landslagsspill og Real Madrid-aktuell - her er Martin Ødegaards år som 15-åring:

17. desember 2013: Martin Ødegaard fyller 15 år. Tidligere på høsten hadde han vært på besøk både hos Bayern München og Manchester United.

Januar 2014: Det blir klart at Martin Ødegaard forblir i Strømsgodset, tross interesse fra flere utenlandske klubber. Samtidig løftes han opp i a-lagsstallen. Det ble ikke signert noen kontrakt.

20. januar: Martin Ødegaard er med når det norske G16-landslaget spiller Agean Cup mot Skottland, USA og Frankrike i Tyrkia.

6. februar: 15-åringen markerer seg i treningskamp for Strømsgodset da han og Thomas Lehne Olsen kombinerte og sørget for kampens eneste mål i 1-0-seieren over Astra.

13. april: 15 år og 118 år gammel ble Martin Ødegaard tidenes yngste eliteseriespiller da han kom inn etter 72 minutter i kampen mot Aalesund. Tidligere rekordholder var Sandnes Ulfs Zymer Bytyqi (15 år og 260 dager). Supertalentet markerte seg umiddelbart da han serverte 2-0-målscorer Thomas Sørum rett før slutt. En målgivende pasning bar bud om mer i vente.

14. april: Far Hans Erik Ødegaard, som i løpet av året skulle bli mer kjent enn han ble i hele sin fotballkarriere, bekrefter til TV 2 at sønnen kom til å signere en ny kontrakt med Strømsgodset.

– Han blir i Godset. De har ikke fått en underskrift ennå, men jeg og Jostein har hatt en god dialog hele tida. Det at han ikke har hatt proffkontrakt har vært helt udramatisk. Det viktigste er at han får et bra sportslig opplegg, sa Ødegaard senior.

Han avslører samtidig at de ikke har engasjert noen agent, men at han fungerer som sønnens rådgiver.

Samme dag står det i Aftenposten at et annet stort fotballtalent, Mats Møller Dæhli, hadde gitt råd til Martin Ødegaard over Facebook.

1.mai: Ødegaard starter for første gang en kamp i Tippeligaen, men Godset taper 0-3 for Vålerenga. Tippeligaens toppscorer Vidar Örn Kjartansson scorer to mål.

5.mai: Den ventede nyheten om at kontrakten med Strømsgodset er signert blir meldt over det ganske land.

12. mai: Martin Ødegaard scorer for Strømsgodset 2 i 2.divisjon, men laget taper 1-4 mot Jerv som til slutt rykker opp til 1.divisjon.

16. mai: Kampen mot Sarpsborg er for lengst avgjort, men Martin Ødegaard stjeler overskriftene da han setter inn 4-1 på overtid. Etter et veggspill med Øyvind Storflor plasserte 15-åringen ballen kaldt og rolig nede ved stolperoten og blir med det tidenes yngste målscorer i Tippeligaen, 15 år og 151 dager gammel.

– Klart det har gått fortere enn jeg hadde trodd. Men det er utrolig morsomt, og det er bare å nyte det. Når fansen synger navnet mitt så er det for meg bare helt utrolig stort, sa Ødegaard etter kampen.

26. mai: Martin Ødegaard blir tildelt Statoils Talentpris for mai.

9. juni: Stortalentet scorer sitt andre mål i Tippeligaen når han blir matchvinner for Strømsgodset mot Haugesund. I den kampen tar også fjorårets seriemester farvel med Ronny Deila, som tar over den skotske storklubben Celtic.

16. juli: Debuterer i Europa når han kommer inn fem minutter før slutt i Strømsgodsets 0-1-tap hjemme mot Steaua Bucurest.

26. juli: Unggutten herjer med Sandnes Ulf og scorer ett mål, slår en målgivende pasning og skaffer straffe når Strømsgodset vinner 3-1. Etter kampen går John Arne Riise ut og krever at talentet skal inn på landslaget.

31. juli: Debatten raser om Martin Ødegaard nå fortjener en plass i landslagstroppen. Lagkamerat Adam Larsen Kwarasey mener blant annet at 15-åringen bør bli tatt ut, som tidenes yngste noensinne.

– Hvis det er de som er best i ligaen som skal være med på landslaget, så burde han være med, sier han til TV 2.

– Hvis jeg blir tatt ut, så sier jeg så klart ja, sa hovedpersonen selv.

1. august: Interessen er i ferd med å ta av, og Hans Erik Ødegaard anslår at de mottar fem henvendelser hver dag.

2. august: Barcelona gjestet Marienlyst for å se Martin Ødegaard og fikk se ham spille 60 minutter mot Sogndal, uten at han leverte sin beste kamp.

5. august: Per-Mathias Høgmo og Nils Johan Semb reiste til Marienlyst for å diskutere hvordan man skulle håndtere stortalentet opp mot landslagsspill.

– Han er aktuell høyere oppe enn sitt aldersbestemte landslag, sa Semb til TV 2.

15. august: Midtbanetalentet slår tre målgivende pasninger i en kamp når Strømsgodset slår Start 3-2 i Kristiansand.

19. august: Martin Ødegaard blir tatt ut i den norske landslagstroppen til kampen mot De forente arabiske emirater. Dersom han kommer på banen i Stavanger blir han tidenes yngste landslagsspiller.

– Jeg fikk litt sjokk. Jeg hadde ikke regnet med det, sa Ødegaard selv om uttaket.

27. august: Ødegaard debuterer på det norske landslaget og blir tidenes yngste landslagsspiller, 15 år og 253 dager gammel. Med det var han 98 dager yngre enn Thorbjørn Kjellsen da han satte sin rekord.

Ødegaard spiller hele kampen og gjorde seg ikke bort på Viking stadion.

– Jeg syns han kommer godt ut av det. Offensivt viser han sine kvaliteter og han er nær å score mål, han er involvert i en del sjanser. En godkjent pluss debut, sier Per-Mathias Høgmo på spørsmål fra TV 2.

Samme dag forklarte han hvorfor han ikke ville bruke agenter og den danske avisen BT kåret ham til Skandinavias nest største fotballtalent.

28. august: TV 2s fotballekspert Mini Jakobsen ble imponert av ungguttens landslagsdebut, men sier likevel at 15-åringen ikke var helt på landslagsnivå.

– Akkurat nå har han ikke fotballferdigheter til å være god nok til å spille på det norske A-landslaget når alle de beste er med. Han har ikke en sjanse til å spille seg inn på den midtbanen, for midtbanen er der vi har best folk akkurat nå for tiden, sa Jakobsen.

31. august: Til tross for en god debut mot De forente arabiske emirater blir Martin Ødegaard vraket til landslagstroppen som skal spille treningskamp mot England og EM-kvalifisering mot Italia. Istedet ble han inkludert i U21-landslaget som skulle møte Portugal.

1. september: Engelske medier hevder at Ødegaard kan slutte seg til Manchester United allerede før overgangsvinduet var over. Det skjedde som kjent ikke.

4. september: Martin Ødegaard debuterer for det norske U21-landslaget når de møter Portugal i kvalifisering til U21-EM. Norge taper 1-2, men Ødegaard imponerer.

– Martin leverte en veldig god kamp. Han bekrefter igjen at han har en enorm spilleforståelse, teknikk og et stort repertoar, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb.

22. september: Etter å ha mottatt Statoils talentpris for april ble Ødegaard kåret til årets talent i en avstemning.

– Det har vært et fantastisk år. Det har skjedd mye og det har skjedd fort, sier Ødegaard.

30. september: Etter å ha vært utelatt fra forrige landslagstropp velger Per-Mathias Høgmo å ta ut Martin Ødegaard til EM-kvalifiseringskampene mot Malta og Bulgaria.

– Martin har prestert på høyt nivå over en lengre periode. Vist kvaliteter i Tippeligaen. Var sjanseskapende i sin debut for ligalandslaget mot Emiratene, og gjorde en god kamp mot Portugal for U21-landslaget. Så vi mener han er kvalifisert for å være med i troppen, sa Per-Mathias Høgmo.

6. oktober: Landslaget samles, og Martin Ødegaard blir romkamerat med et annet stort talent: Mats Møller Dæhli. De to har ikke møttes før samlingen, men har hatt kontakt via sosiale medier.

9. oktober: Det blir rapportert at Borussia Dortmund skal reise til Malta for å se på Martin Ødegaard i landskampen.

10. oktober: Bomtur for tyskerne da Martin Ødegaard blir sittende på benken for Norge i hele kampen, til tross for at den ble tidlig avgjort og Norge vant 3-0.

– Martin sin sjanse kommer. Så det er ingen hast. Når du er 15 år så har du i hvert fall 17-18 år foran seg. Det norske folk skal få se Martin Ødegaard, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo til TV 2.

Der Spiegel kaller likevel han for «århundrets talent», en tittel som har slått an i Tyskland.

13. oktober: Så kom det mange ventet på. Martin Ødegaard fikk sin debut etter 64 minutter og brøt nok en rekord da han 15 år og 301 dager gammel ble den yngste spilleren som har spilt i en EM-kvalifisering.

Norge vinner 2-1, Ødegaard imponerer og Norge har fått en god start på EM-kvaliken. Ødegaard viste prov på at han har noe å bidra med.

– Han kan absolutt bidra. Fremover kan han få en viktig jokerrolle, og han er kanskje spesielt nyttig på hjemmebane mot lag vi skal slå, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

19. oktober: Han scorer for første gang to mål i en og samme Tippeliga-kamp når han senker Lillestrøm alene - blant annet etter et skudd rett i krysset.

Etter kampen forteller Strømsgodset-trener David Nielsen at Ødegaard var forbannet da han ikke fikk mer spilletid for Norge mot Malta og Bulgaria. 15-åringen tok selv kontakt med TV 2 for å avkrefte det.

– Det stemmer ikke i det hele tatt, og jeg synes egentlig det er litt merkelig at David sier dette. Jeg er selvsagt verken forbannet eller skuffet over liten spilletid på landslaget, sa Ødegaard.

26. oktober: Pappa Hans Erik Ødegaard blir rapportert å ha vært på besøk hos Barcelona for å se på forholdene. Det skal imidlertid ha vært uten sønnen ved sin side.

3. november: Real Madrid-journalist José Luis Sánchez sier til TV 2 at Martin Ødegaard var på treningsfeltet og besøkte den spanske storklubben.

4. november: Martin Ødegaard blir på ny tatt på landslaget. Denne gangen til landskampene mot Estland og Aserbajdsan.

Etter uttaket snakket 15-åringen om interessen fra internasjonale storklubber.

– Det er smigrende.

8. november: TV 2 presenterer sin dokumentar: «Fenomenet Martin Ødegaard». Videoen vekker internasjonal oppsikt og blir en hit - se den i videovinduet øverst.

9. november: Martin Ødegaard fullfører Tippeliga-sesongen med et innhopp borte mot Rosenborg i 1-4-tapet. Spekulasjonene går om det er siste gang man så nordmannen i Tippeligaen.

10. november: Det har vært en lang sesong og når landslaget samles igjen avslører Ødegaard at han er sliten.

– Det har vært en veldig morsom og lærerik sesong som har gått veldig fort fra jeg debuterte og frem til i dag, sier han til TV 2.

TV 2 avslører at Martin Ødegaard hadde en stående invitasjon fra favorittklubben Liverpool, og at han kommer til å besøke 2-4 klubber før jul.

Samme dag får han prisen som årets unge spiller.

11. november: Mjøndalen-spiller Erik Midtgarden tok affære for å få Martin Ødegaard med i det populære dataspillet Football Manager. Spillere under 16 år kan ikke tas med i spillet uten foreldrenes tillatelse.

12. november: Martin Ødegaard kom på banen for Norge i 0-1-tapet for Estland, og nok en gang erstattet han Mats Møller Dæhli etter en time spilt.

Etter kampen ytret begge romkameratene ønske om å spille sammen for landslaget.

16. november: Norge vinner den viktige EM-kvalifiseringskampen borte mot Aserbajdsjan, men den alle venter på kommer ikke på banen.

19. november: Bayern Münchens sjefsspeider, Björn Andersson, sier at den ettertraktede unggutten føler at han vil være i gode hender i storklubben.

21. november: Den spanske storavisen Marca skriver at Ødegaard har blitt tilbudt en femårskontrakt med Real Madrid. Samme dag snakker 15-åringen med TV 2 om interessen.

– Jeg vil ikke spekulere i om jeg er god nok, sier Martin Ødegaard.

22. november: Fotballfenomenets tidligere trener, Ronny Deila, avslører at han ikke tror han kan lokke Martin Ødegaard til Celtic.

24. november: Marca melder at Martin Ødegaard har bestemt seg for at han vraker de andre tilbudene og velger Real Madrid.

28. november: Den norske fotballspilleren med det store talentet vekker oppsikt også blant fotballens største navn. Sergio Agüero kommer med sitt råd til 15-åringen når TV 2 møter ham:

– Bli i Norge noen år til.

2. desember: Desto nærmere man kommer seg den forgjettede 16-årsdagen, desto mer snakkes det og skrives det om unggutten som snart kan velge å forlate Norge og knytte seg til en internasjonal storklubb. Ifølge José Mourinho er det 25 klubber som vil ha nordmannen.

3. desember: Daily Mail skriver at Martin Ødegaard er på Liverpool-besøk. Det dukker også opp bilder av far og sønn Ødegaard på restaurant i Liverpool.

4. desember: Det kommer frem at både Brendan Rodgers, og ikke minst Kolo Touré, ble imponert på treningen dagen i forveien.

– Han var god på trening, sa Touré til TV 2.

5. desember: Talentets treningsopphold med favorittklubben fortsatte til tross for at Real Madrid ifølge Marca er skråsikre på at Ødegaard velger dem, og TV 2 kunne bringe bilder av Ødegaard i en lengre diskusjon med Brendan Rodgers - etter en trening som blant annet inneholdt en tunnel på Joe Allen. Dejan Lovren var i alle fall imponert.

– Han er briljant og har en glimrende teknikk. Han kan bli en stjerne i fremtiden. Vi ønsker ham lykke til og håper han blir værende her, sa Lovren til TV 2.

– Hele verden vil ha ham på trening, sier sportssjef Jostein Flo i Strømsgodset til TV 2.

7. desember: Britiske medier hevder å vite at Ødegaard også skal trene med Arsenal.

10. desember: Ting tyder på at det vil drøye med en avgjørelse. Nederlandske medier melder at Ajax vil få stortalentet på besøk i januar.

11. desember: Tidligere lagkamerat Stefan Johansen råder Martin Ødegaard til å velge Celtic.

– Jeg har snakket mye med Martin. Vi holder kontakten og snakker sammen i telefonen. Jeg har sagt til ham at Celtic can være et godt valg for ham, sier Johansen.

12. desember: TV 2 er i kontakt med lokalavisjournalisten Michael Knippenkötter som avslører at Martin Ødegaard var på en trening med Bayern München, og at Josep Guardiola ledet treningen.

13. desember: På pressekonferansen dagen etter bekreftet Guardiola at spilleren hadde vært på Bayern-trening.

14. desember: Flere store stjerner er som nevnt blitt imponert av 15-åringen. Sist i rekken: Arjen Robben.

– Jeg vet at han er et stort talent, og at han fremdeles er veldig ung. Basert på det jeg har hørt, har han mange tilbud, men jeg håper han gjør det rette valget. Om Bayern vil ha ham, så håper jeg absolutt at han kommer til oss, sier den nederlandske stjernespilleren.

16. desember: Den tyske TV-kanalen SPORT1 hevder at Bayern München leder an i kampen om Ødegaard, og sjefsreporter Christian Ortlepp slo sågar fast han har valgt Bayern. Samtidig melder VG at han har trent med Arsenal.

17. desember: Martin Ødegaard fyller 16 år - og fotballverden holder pusten. Hvor går veien videre?